Büyüleyici Bir Müze: Kariye

Yapımı Ayasofya ile aynı yüzyıla rastlayan Kariye Müzesi’nin, Ayasofya kadar tanınır olmadığını söylersek yanılmış olmayız. Oysa Edirnekapı’daki müze devasa bir sanat eseri ve tarihi değer olarak her gün ziyaretçilerini bekliyor. İyi korunmuş mozaik ve freskleriyle Doğu Roma resim sanatının son döneminin önemli ve güzel örneklerini sunan Kariye Müzesi'ni gelin birlikte gezelim.

Tarihinde defalarca yıkılmış ve yeniden inşa edilmiş olan Kariye Müzesi’nin ilk kez 6. yüzyılda yıkılan bir şapelin yerine inşa edildiği, günümüze ulaşan halinin ise aristokrat bir ailenin oğlu olan Theodoros Metokhites tarafından 14. yüzyıl başlarında yapıldığı biliniyor. Mozaiklerdeki derinlik fikri ve figürlerdeki hareketli üslup; Orta Çağ'da Rönesans Dönemi'ni haber veren üstün bir sanatsal değer taşıyor.

Kariye Müzesi’nin tavanı ve duvarları, Hazreti Meryem ve Hazreti İsa’nın hayat hikâyelerinin detaylarıyla tasvir edildiği ve hala canlılığını koruyan mozaiklerle kaplı. Türkiye’de içinde en fazla mozaik bulunan Bizans eseri Kariye Müzesi'dir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile yıllar süren restorasyon çalışmalarından sonra Kariye Müzesi’nin Naos Bölümü ziyaret açılmıştır. Parekklesion (Şapel) bölümü 24.12.2018 tarihinden itibaren restorasyon amacıyla ziyarete kapalıdır.


ZİYARET
Giriş Ücreti:
54.00 TL (Müze Kart ve Istanbul Museum Pass ile ücretsiz ziyaret edilebilir)
Ziyaret Saatleri:
Açılış Saati: 09:00 / Kapanış Saati: 17:00 (Yaz Dönemi Kapanış Saati: 19:00)
Adres:
Dervişali, Kariye Cami Sk. No:18, 34087 Fatih/İstanbul
Telefon:
0212 631 92 41